Draft Program of

International Symposium on Present Status and Future Perspective for Reducing Radioactive Waste ~ Aiming for Zero-Release~

Thursday - Friday, October 9-10, 2014 Tower Hall Funabori

(4-1-1 Funabori, Edogawa, Tokyo 134-0091)

Thursday, October 9, 2014 Use of Nuclear Energy and Harmonization with Environment

10:00-10:10

Yoon Chang (ANL, USA)

Chair: Yutaka Sagayama (JAEA)

Opening Speeches (10 min)

Efforts in the United States

Opening Remarks Shojiro Matsuura (President, JAEA) **Guest Speech** TBD (MEXT) 2. Keynote Speech (50 min) Self-consistent Nuclear Energy System ~ Simultaneous Achievement of Securing Resources and Environmental Conservation~ Yoichi Fujiie (NSF) Efforts on Nuclear Fuel Cycle and Reduction of Radioactive Waste (100 min) 11:00-12:40 Nuclear Fuel Cycle Related Efforts in the Private Sector Harukuni Tanaka (JNFL) Role of Fast Reactor Cycle and Efforts on Monju Kazumi Aoto (JAEA) Efforts in France Bernard Boullis (CEA, France)

Lunch Break 12:40-13:40

4. Further Reduction of Volume and Toxicity of High Level Radioactive Waste (HLW) (80min) 13:40-15:00

Significant Reduction and Recycling of HLW
 Reduction of Radioactive Waste by SCNES
 Reduction of Radioactive Waste by Accelerators
 Hiroyuki Oigawa (JAEA)

Efforts on Belgian MYRRHA Program

Marc Schyns (SCK · CEN, Belgium)

5. Nuclear Energy and Global Environment (40min)

15:00-15:40

Thermodynamics of Biological Energy System

Reinhart Dan Dr Radebold (Germany)

Global Warming and Nuclear Energy

Masanori Tashimo (Energy Think-Tank)

Break 15:40-16:00

6. Panel Discussion (100 min)

16:00-17:40

 Future Perspectives on the Use of Nuclear Energy and Harmonization with Environment

Moderator: Nobuo Tanaka (The Institute of Energy Economics, Japan (IEEJ))

Friday, October 10, 2014 Current Status and Future of Separation and Recovery and Transmutation Technologies

Chair: Yutaka Sagayama (JAEA)

7. Current Status and Perspective of R&D (Part 1) (100 min)

10:00-11:40

Element Separation

Yasuji Morita (JAEA)

Laser Isotope Separation

Keiichi Yokoyama (JAEA)

- Separation and Transmutation Technology Using Pyro-reprocessing and Metal Fuel
 Fast Reactor
 Tadafumi Koyama (CRIEPI)
- Nuclear Transmutation Technology Using Fast Reactors
 Tomoyuki Abe (JAEA)
- Nuclear Transmutation Technology Using Accelerator Driven System (ADS)

Kazufumi Tsujimoto (JAEA)

Lunch Break 11:40-13:00

8. Current Status and Perspective of R&D (Part 2) (80 min)

13:00-14:20

Radioactive Waste Transmutation in Metal Fuel Fast Reactor

Kazuo Arie (TOSHIBA)

Development of Quantitative Evaluation Tool for Reducing HLW Disposal Burden
 Yukihide Mori (MHI)

• Efforts in Hitachi on Long-lived Waste Transmutation System

Tetsushi Hino (HITACHI)

Efforts in Kyoto University

Cheol-ho Pyeon (Kyoto University)

Break 14:20-14:40

9. Panel Discussion (120 min)

14:40-16:40

Future R&D and International Cooperation

Moderator: Naoyuki Takaki (Tokyo City University)

10. Closing Remarks (5 min)

16:40-16:45

Nobuyuki Yoshida (JAEA)

Closing